Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

TO ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (Καλουδιώτης Γιάννης)


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ
 TO  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Καλουδιώτης Γιάννης

Είναι ένα αρκετά αποκεντρωμένο σύστημα, οργανωμένο και αυστηρό. Συντονιστής είναι ο υπουργός παιδείας όλης της Γερμανίας ο οποίος δίνει τις γενικές κατευθύνσεις. Κάθε κρατίδιο όμως καθορίζει το αναλυτικό του πρόγραμμα, έχει το δικό του υπουργό παιδείας << CULTUS MINISTER>>. υπάρχει ο << REGIRUNG PREZIDENT>> περίπου σαν το δικό μας περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης. Κάτω από αυτόν και σε επίπεδο νομού βρίσκεται ο <<BEZIRG REGIRUNG>>,ουσιαστικά ο προιστάμενος διεύθυνσης για εμάς. Αποφασιστικό ρόλο σε επίπεδο πόλης <<STADT> παίζει ο <<SCHULANT>> αντιδήμαρχος παιδείας πρόεδρος ΔΕΠ και διευθυντής γραφείου μαζί. Αυτός αποφασίζει αν θα ιδρυθεί σχολείο, αν θα <<ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ>> με άλλα, συντήρηση, λειτουργικά έξοδα. κ.λ.π ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ όμως και για ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, αλλά και ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΩΝ, βοηθητικού προσωπικού των σχολείων κ.λ.π. Σε αυτόν ο υποψήφιος διευθυντής υποβάλλει αίτηση και βιογραφικό. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 10-15 χρόνια προυπηρεσίας μεταπτυχιακό η διδακτορικό, πιστοποιήσεις και γενικότερα αυξημένα

Αφού εκλεγεί είναι σχεδόν ΙΣΟΒΙΟΣ, κάνει λίγες ώρες μάθημα (υποχρεωτικά), έχει αυξημένες αρμοδιότητες, σχεδόν ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ του σχολείου, αποτελεί την ΣΦΡΑΓΙΔΑ του σχολείου. ΚΡΙΝΕΤΑΙ όμως διαρκώς. Εχει μεγάλο μισθό. Συντάσσει ΕΚΘΕΣΕΙΣ προσωπικού για βαθμολογική και ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΉ εξέλιξη, μπορεί να εισηγηθεί ακόμη και ΑΠΟΛΥΣΗ εκπαιδευτικού.
Τα σχολεία δεν είναι πολύ μεγάλα. Έχουν 300-400 παιδιά. Έχουν τέλεια οργάνωση, γραμματειακή υποστήριξη, επιστάτη ιδιαίτερα αυστηρό και υπεύθυνο, φύλακες, καθαρίστριες κ.λ.π. Τα σχολεία έχουν 1-2 υποδιευθυντές, ανάλογα με το σχολείο, οι οποίοι ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΝ το διευθυντή με μικρή μείωση ωραρίου και δεν ασχολούνται με γραφειοκρατία, επισκευές, κάτι που δεν κάνει ούτε ο διευθυντής.
Οι καθηγητές κάνουν 24 ώρες μάθημα την εβδομάδα.. Κάνουν μόνο μάθημα και διάφορες εκδηλώσεις και όχι γραφειοκρατικές εργασίες. Είναι ουσιαστικά μόνιμοι. Παίρνουν 3000-4500 ευρώ. Επίσης υπάρχουν και καθηγητές μειωμένου ωραρίου. Γίνεται κατανομή ανά ειδικότητα, διδάσκουν λίγα μαθήματα.. Μπορεί να διαφέρουν τα ωράρια και οι μισθοί ανάλογα με το σχολείο και τα ην περιοχή. Τα τμήματα έχουν περίπου 25 μαθητές ανά τμήμα ενώ στα εργαστήρια είναι λιγότεροι.
Οι δάσκαλοι κάνουν 27 ώρες εβδομαδιαίως στο βασικό σχολείο <<GRUND SCHULE>> στο οποίο φοιτούν όλα τα παιδιά 6-10 ετών,(4 τάξεις Όταν αποφοιτήσουν, δηλώνουν σε ποιο σχολείο θέλουν να συνεχίσουν ουσιαστικά οι δάσκαλοι αποφασίζουν ποιόν τύπο σχολείου θα ακολουθήσουν. Οι επιλογές είναι.
1) Gymnasium, για καλούς μαθητές, φοιτούν 8 χρόνια και παίρνουν εθνικό απολυτήριο. Αν θέλουν να πάνε Α.Ε.Ι. πρέπει να φοιτήσουν 1 χρόνο ακόμη Παρακολουθούν 4 μαθήματα ανάλογα με τη σχολή που θέλουν να φοιτήσουν. Εξασφαλίζουν έτσι το Abitour. Εισιτήριο για τα πανεπιστήμια UNIVERSITAT ή FACH HOHSCHULE, τα δικά μας Τ.Ε.Ι.. Υποβάλλουν αίτηση προτίμησης, επισυνάπτοντας και τη βαθμολογία τους και μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας NUNERUS CLASUS μόνο για NOMIKH και IATΡIKH (λόγω μεγάλης ζήτησης).
2) REAL SCHULE.Εδώ πηγαίνουν οι μέτριοι μαθητές για 8 χρόνια. Αν πάνε καλά και θέλουν μπορούν να μεταπηδήσουν στο NASIUM δίνοντας κάποια test με προοπτική να πάνε Α.Ε.Ι.
3) HAUPTSCHULE δηλαδή τεχνικό και επαγγελματικό λύκειο, πάλι 8 χρόνια φοίτηση. Εδώ πηγαίνουν κυρίως αδύνατοι μαθητές, παιδιά μεταναστών, εργατών, αλλά και όσοι θέλουν να γίνουν επαγγελματίες, να έχουν πτυχίο. Χρειάζεται όμως και πρακτική εργασία (εμπειρία) τουλάχιστον 2 ετών.
4) Υπάρχουν και λίγα ενδιάμεσα σχολεία πάλι 8ετούς φοίτησης τα GESAMSCHULE από όπου μπορούν να μεταπηδήσουν στα καλύτερα ανάλογα με την επίδοση τους . Αν οι μαθητές είναι αδύνατοι στο τέλος της χρονιάς και για ένα μήνα περίπου κάνουν ενισχυτική διδασκαλία για τις εξετάσεις. Διάβασμα για το σπίτι έχουν όταν έχουν test ή διαγωνίσματα Γενάρη ή Μάιο –Ιούνιο. Κάνουν καλοκαιρινές διακοπές περίπου ενάμιση μήνα. Κλείνουν όμως και τα Χριστούγεννα 15 μέρες, 7 το Πάσχα, 3-4 μέρες τις Απόκριες, του Αγίου Πνεύματος, 7 μέρες στη γιορτή της πατάτας και κατά τις τοπικές εορτές. Έχουν γυμναστήρια, κολυμβητήρια αποδυτήρια, εργαστήρια, αμφιθέατρα, πολύ καλές αίθουσες διδασκαλίας, αυλές. χώρους εστίασης, τέλεια οργάνωση. Τα βιβλία επιστρέφονται και σε καλή κατάσταση ή πληρώνονται συμβολικά αν θες να τα κρατήσεις. Γενικά ανακυκλώνονται τα πάντα. Υπάρχει τάξη, καθαριότητα και οργάνωση. Ειδικά για τα Ελληνόπουλα στα περισσότερα μέρη υπάρχουν αμιγώς Ελληνικά σχολεία, στη δε Βαυαρία υπάρχουν ενταγμένα σχολεία όπου οι συνάδελφοι εργάζονται μεν 24 ώρες εβδομαδιαίως, πληρώνονται όμως μισθούς Γερμανών καθηγητών.