Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πρόταση για τη λειτουργία των ομάδων εργασίας των εκπαιδευτικών συνεδρίων


Προτάσεις τροποποιήσεων στο πρωτόκολλο λειτουργίας των ομάδων εργασίας των εκπαιδευτικών συνεδρίων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και συνέργεια των ομάδων, την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών των εργασιών και τη διευκόλυνση της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων στην ομάδα και ενδεχόμενων αλληλεπικαλύψεων μεταξύ ομάδων.
  1. Δημιουργία και συντήρηση εσωτερικής λίστας και ιστοσελίδας αλληλογραφίας και ενημέρωσης για τις ομάδες εργασίας (ολομέλεια). Εκεί θα δημοσιεύονται όλες οι συμβολές μελών και μη μελών των ομάδων εργασίας παράλληλα με την ειδική ιστοσελίδα δημόσιου διαλόγου (π.χ. http://dialogos-9osynedrio-olme.blogspot.com/ ), καθώς και θα συζητούνται τα όποια ζητήματα ανακύπτουν. (Η πρόταση εφαρμόστηκε στο 9ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο http://groups.google.com/group/olme-9o-ekp-synedrio?hl=el_EN-GR ).
  2. Δημιουργία και συντήρηση εσωτερικής λίστας και ιστοσελίδας αλληλογραφίας και ενημέρωσης για κάθε ομάδα εργασίας χωριστά. Εκεί θα δημοσιεύονται όλες οι συμβολές μελών της ομάδας εργασίας, καθώς και θα συζητούνται τα όποια ζητήματα ανακύπτουν. (Η πρόταση εφαρμόστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο 9ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο για την ομάδα Β4: http://groups.google.com/group/b4-9o-ekp-syn-olme?hl=el_EN-GR).
  3. Καθορισμός γενικού χρονοδιαγράμματος εργασιών και ενιαίας μορφής παραδοτέων από την ολομέλεια των ομάδων, υπό την επίβλεψη και ευθύνη του γενικού συντονιστή της ολομέλειας, το αργότερο κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας των επιμέρους ομάδων.
  4. Καθορισμός ειδικού χρονοδιαγράμματος εργασιών από κάθε ομάδα, υπό την επίβλεψη και ευθύνη του συντονιστή της ομάδας, το αργότερο κατά την πρώτη σύσκεψη της ομάδας, με δυνατότητα ομόφωνα συμφωνημένων αλλαγών οποτεδήποτε κρίνεται σκόπιμο.
  5. Υποβολή στην ολομέλεια (λίστα αλληλογραφίας) εβδομαδιαίας ή δεκαπενθήμερης αναφοράς προόδου των εργασιών από κάθε συντονιστή ξεχωριστά. Η αναφορά περιέχει τουλάχιστον τα εξής:
    • α) περιγραφή εργασιών που εκτελούνται αυτήν την εβδομάδα (ή δεκαπενθήμερο) και ενδεχόμενων προβλημάτων ή σημείων διαμάχης,
    • β) τήρηση χρονοδιαγράμματος εργασιών και ενδεχόμενες αλλαγές,
    • γ) συμβολή κάθε μέλους στις εργασίες/συσκέψεις,
    • δ) προτάσεις προς άλλες ομάδες/ολομέλεια/ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ,
    • ε) παρατηρήσεις και σχόλια.
  6. Έγκαιρος προγραμματισμός και υποβολή στην ομάδα ενιαίου κειμένου – βάσης (beseline) για συζήτηση και σύνθεση απόψεων, με ευθύνη του συντονιστή, πάνω στο οποίο θα γίνουν παρατηρήσεις και τροποποιήσεις από όλα τα μέλη. Η ημερομηνία αρχικής υποβολής του κειμένου - βάσης προγραμματίζεται από την αρχή των εργασιών της ομάδας, συμπίπτει με την τελευταία (το αργότερο) ημερομηνία αποδοχής νέων εισηγήσεων, και απέχει ικανά (π.χ. ένα μήνα) από την ολοκλήρωση των εργασιών της ομάδας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επαρκούς συζήτησης και σύνθεσης απόψεων. Δεσμεύεται η ομάδα, με ευθύνη του συντονιστή, να συμπεριλάβει και τις απόψεις της μειοψηφίας, τόσο στο τελικό κείμενο, όσο και στην εισήγηση και στην παρουσίασή της στο συνέδριο, εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα τελικής σύνθεσης απόψεων.
  7. Δε γίνεται δεκτό από το ΚΕΜΕΤΕ κείμενο σύνθεσης, εισήγηση, και παρουσίαση που δε φέρει την ομόφωνη αποδοχή των μελών της αντίστοιχης ομάδας. Τα μέλη δεν έχουν δικαίωμα να μην αποδεχτούν τα κείμενα, εφόσον συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και αποδίδεται ορθά τυχόν μειοψηφούσα θέση τους σε ισότιμη αντιπαραβολή με την πλειοψηφούσα. Δε λαμβάνεται υπόψη θέση που δεν υποβάλλεται εγκαίρως στη διαδικασία της συζήτησης – σύνθεσης απόψεων ή δε συζητιέται επαρκώς με ευθύνη του προτείνοντος μέλους.
Ε. Μπάτρης, μέλος ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ (2010-11)